De când au apărut internetul și apoi WordPress-ul oamenii s-au întrebat care opțiune este mai bună: domeniu propriu sau WordPress? Este o întrebare la fel de controversată ca „cine a fost primul: oul sau găina”? Părerile sunt împărțite și controversa nu va lua final prea curând.

În mod neașteptat, WordPress încă este cea mai des întâlnită platformă pe care oamenii o folosesc atunci când își doresc un site ușor de creat și repede de publicat. Deși este utilizat de milioane de utilizatori, acest CMS are dezavantajele sale. În acest articol vom vorbim despre dezavantajele site-urilor dezvoltate pe platforma WordPress, dezavantaje care nu sunt deloc puține.

Principalele dezavantaje ale site-urilor pe WordPress

  • Vulnerabilitate în fața atacurilor cibernetice

Fiind un CMS gratuit oferit la scară largă în întreaga lume, acesta este relativ ușor de hackuit și virusat. Datorită faptului că este o platformă de tip open source, adică oricine are acces la codul său, oricine are câteva cunoștințe de programare poate să spargă parola și să distrugă un site. Totuși un alt lucru care îi face pe hackeri să își încerce cunoștințele în spargerea unui site pe WordPress, este faptul că este folosit de un număr mare de oameni.

  • Cost ridicat destinat dezvoltării și mentenanței

WordPress este gratis pentru utilizatori, dar având un număr mare de site-uri pe care le găzduiește, costurile de întreținere devin semnificative. În general, WordPress este bazat pe plugin-uri și diverse template-uri ceea ce face ca în mare parte costurile să crească per total. Atunci când site-ul creat necesită modificări ale plugin-urilor costurile cresc iar. Fiecare plugin și template este destul de des actualizat, ceea ce mărește costurile încă o dată.

  • Actualizările frecvente pot genera incompatibilități

Instalarea și folosirea WordPress-ului este destul de ușoară, dar actualizările dau utilizatorilor bătăi de cap deoarece uneori pot „strica” un site. În caz de incompatibilitate a unui template cu alte widget-uri site-ul începe să dea erori și să afișeze mesaje de eroare inestetice pe paginile sale.

Template-urile și plugin-urile folosite au nevoie frecvent de actualizări tocmai pentru a elimina eventuale incompatibilități și vulnerabilități existente. Întreg procesul de mentenanță este dificil dacă a fost setat pe mod automat și de obicei implică erori care trebuie rezolvate. Nu mai vorbim de costurile care se măresc pe zi ce trece. Uneori utilizatorii observă că site-ul nu mai funcționează doar pentru că o actualizare a dat eroare, ceea ce este extrem de neplăcut.

  • SEO

Ceea ce știm cu siguranță despre WordPress este că este o platformă SEO friendly și este ușor pentru un utilizator să își optimizeze articolele. Totuși pentru cei care nu știu și nu înțeleg deloc SEO, acest lucru poate ridica probleme. Cea mai importantă chestie legată de partea de SEO este ca utilizatorul să nu supra-tagguiască un text și nici să nu îl pui în mai multe categorii. Acest lucru poate face ca Google să semnalizeze negativ site-ul și să îi scadă rankingul.

  • Cod ineficient

Ce poate fi mai grav decât să ai o listă lungă de cod care este ineficient? WordPress a fost creat inițial pentru cei care își doreau un blog, dar în timp dezvoltatorii au adăugat linii noi de cod, iar cu pluginurile potrivite utilizatorii pot folosi platforma chiar și pentru a crea un site de eCommerce. Totuși acest lucru poate afecta performanța întregului site web.

WordPress a fost creat pentru a putea fi folosit și de către persoane fără cunoștințe de programare sau web design, deci costurile pentru realizarea unui site sunt nule. Eforturile de realizare a site-ului conțin doar training individual – de obicei online, sau investiție de timp.

WordPress poate crea site-uri uimitoare dacă utilizatorul investește timp și răbdare în el, beneficiind de avantajele sale, dar acesta ar trebui să știe de la început care sunt dezavantajele unei astfel de platforme. De aceea este și atât de popular în rândul utilizatorilor cu orice tip de experiență în IT.

Totuși cel mai bine este ca un site profesional să fie creat de o echipă de profesioniști care lucrează la site-uri noi în fiecare lună. Un site creat pe o altă platformă decât WordPress, lucrând doar cu cod și având găzduire pe un site de hosting de încredere va crea o impresie de profesionalism. Aceștia pot fi atenți la toate nevoile clientului oferindu-i tot ce cer și fix ce au cerut.

Înainte de a alege să își facă un site pe WordPress fiecare utilizator ar trebui să ceară părerea unui profesionist care să îi explice exact de ce are nevoie pentru afacerea sa, care sunt costurile, dar mai ales riscurile și dezavantajele acestei platforme.